• A Warm Welcome

  Situated in the heart of a thriving expat community, our school is home to families from all over the world

  Secondary students in ICT lesson

 • Academic Success

  Delivering oustanding results at every level in our school

  IB students in media class

 • Helping Others Thrive

  We believe passionately in learning, and our modern approach to education continues to help our students shine

 • Be Ambitious

  Inspiring academic success & developing social, intellectual and confident children

  Three primary students in class working together

 • Support & Guidance

  We look forward to seeing you at the British International School, Puxi and welcoming you and your family to our special community

  Secondary students in English class

 • News & Views

  Stay in touch with all that is taking place in our school and our community

  IB student reading

 • Get in Touch

  We like talking about education and children. You can get in touch with our admissions team by phone,skype or e-mail, or by calling in to see us

  IB students in Chemistry lab

IB Diploma Programma

Het IB Dutch Language and Literature programma brengt je op een nieuwe manier in aanraking met de Nederlandse taal. Aan de hand van literaire werken van grote auteurs word je meegevoerd langs brede prozarivieren in oneindig geletterd laagland.

De meest uiteenlopende bronnen reiken we je aan om een duik te nemen in de rijke historie van onze taal. En we spreken en bespreken een keur aan groepstalen, van jongerentaal tot specifieke vaktaal.

Is Nederlands je moedertaal en heb je nooit veel onderwijs gemist, dan is het verstandig om dit als één van je IB-vakken te kiezen. Als je ook IGCSE Dutch First Language gevolgd hebt, zul je weinig moeite hebben om de aansluiting met IB Nederlands te maken. Het grote verschil tussen de twee cursussen is de uitgebreide aandacht voor literatuur in het IB programma. Werd je de twee voorgaande jaren nog getraind teksten te verklaren, nu word je geacht uiteenlopende soorten tekst zelf te gebruiken voor het maken van analyses, presentaties en allerhande opdrachten. Daarnaast ligt de nadruk minder op de technische kant van je schrijfproducten, maar kijken we dieper naar de inhoud.

Je streeft met Nederlands in het IB pakket naar het behalen van een bilingual IB diploma (Engels/Nederlands), je mag je  tweetalig noemen wanneer je het diploma behaalt. Met een IB Dutch Language and Literature in je pakket hoef je geen toelatingsexamen Nederlands te doen op onderwijsinstituten als hogeschool en universiteit.

We doorgronden een flink aantal teksten, waarvoor veel tijd vrijgemaakt wordt. Onder teksten verstaan we vanaf nu allerlei vormen van geschreven werk. Het gaat bij literaire werken niet alleen om romans, er bestaat een grote variëteit aan publicaties, van bijvoorbeeld journaals tot briefwisselingen. Ook poëzie blijft niet onbelicht, waarbij we je inzicht verschaffen in de enorme interessante filosofische wereld die schuil gaat achter een ogenschijnlijk eenvoudig gerijmde zin. Tijdens de verschillende cursussen raak je bekend met meer dan alleen de inhoud van het boek en informatie over de schrijver. De literaire-, kunst- en theaterstromingen van de middeleeuwen tot nu worden aangehaald, schrijftechnieken van schrijvers, verhaaltechnieken, stijlfiguren, beeldspraak, motieven en intertekstualiteit komen allemaal aan de orde. Je visie op wat literatuur en lectuur is zal door al deze kennis eindelijk strakke contouren krijgen. 

Bij alle onderdelen staat uiteraard steeds één ding centraal en dat is de Nederlandse taal. Daarom krijgt onze moedertaal nog steeds veel aandacht. Waar komt zij eigenlijk vandaan? Hoe is het uiteindelijk gekomen tot wat wij nu spreken en waar gaat het naartoe met onze taal? Is jongerentaal een verloedering of juist verrijking? Welke groepstalen zijn er allemaal? Deze en tientallen andere vragen krijgen antwoord in de komende twee jaar. Net als bij de andere vakken ga je bij Nederlands veel zelf op onderzoek uit en moet je zelf een duidelijk beeld proberen te vormen uit heel veel verschillende bronnen. Op die manier raak je nog meer verbroederd met je moedertaal en -cultuur en zul je je Belgische of Nederlandse identiteit steviger verankeren.

Share this page:

Share