• Mega nav 1

  • Our school is a caring and multicultural environment.

    With students from over 50 nationalities, our school values respect and integrity. Our children excel socially, personally and academically.

    International Students AP2

  • Admission Season for Academic Year 2017-2018

    Join our vibrant school community. Talk to us now about enrolling your child.

    Welcome Students

  • We develop individual talents and strengths.

    Learning to learn and developing study skills to make our students lifelong learners is a key focus as BIS HCMC.

    Learner Library

  • We focus on the all-round development of every child.

    Our students confidently and independently prepare for life as global citizens.

    Our Students 2

  • Our teachers are dedicated, skilled and inspirational.

    Well qualified staff with relevant British curriculum experience ensure that the education on offer is amongst the very best available anywhere in the world.

    TX Teaching Staff

  • Ask us any question

    We have a friendly and dedicated team waiting to hear from you.

    Ask a Question 1

  • Experience what we do best!

    Our repertoire of activities and events is reflective of our vibrant school culture.

    Child with giant green magnifiying glass

School Day

The school day is structured to encourage routine and familiarity, whilst offering a range of experiences to aid the physical development and the exploration of interests.  We provide opportunities to encourage healthy competition, experience the spirit of teamwork and achieve a sense of accomplishment.

Our Parent Handbooks are available at Reception and can be downloaded from the Parent’s Essentials section of the website. Also, keep an eye on our facebook site. We update this regularly with information on all aspects of school life, so it's a good place to start if you have any questions.

An Early Years Foundation Stage (EYFS) Day

The school day for our Early Years students begins at 7.55am.  Parents or a responsible adult should take children directly to their classes at 7.55am.

Time

Activities

7.30

Members of staff are on site to meet and supervise the children.

7.55-2.30

Full Day Session (including lunch)

8.00-11.30

Morning Session (excluding lunch)

 
A Primary Day

The school day for Primary students begins at 7.55am until 2.30pm. Below is a broad outline of the Primary Day.  Please note that timelines vary slightly relevant to the different Milepost groups, and also slightly between each Primary campus. 

Time

Activities

From 7.30

Members of staff are on site to meet and supervise the children.

7.55-10.00

Lessons

9.30-10.15

9.10-10.30

APP Morning Break*

TX Morning Break*

9.45-12.00

Lessons*

11.10-1:00

Lunch Break*

1:00-2:30

Lessons*

2.30

Classes end for Primary school pupils.

2.40 onwards

Extra Curricular Activities**

* Within this timeline there are variations relevant to each Mile Post group.

** Some Extra Curricular Clubs run at 7am at both Primary campuses.  

Primary run ECA's are divided into 5 categories - Community, Arts, Technology, Sport and Language. All Children are encouraged to choose clubs from different categories throughout the year to broaden their interests and skills. Most activities are held after the normal school day from 2.40pm-3.40pm however some may be organised before the start of the day and others during lunchtimes. Club selections are made electronically using CHQ via the school website. A termly listing of ECA’s can be found in 'Our Students' section of the website or via this link Clubs and Activities

A Secondary Day

The school day for Secondary students is from 7.55am - 2.40pm. Pupils will need to be at school by 7.40am so that they can be in their classrooms to start class at 7.55am. Most lessons are double periods lasting a total of 75 minutes.

Time

Activities

7.55-8.15

Tutorial & Registration

8.15-8.55

Period 1 (40 mins)

8.55-9.30

Period 2 (35 mins)

9.30-9.35

Changeover (5 mins)

9.35-10.15

Period 3 (40 mins)

Lunch

10.55-10.50

Period 4 (35 mins)

10.50-11.15

Break (25 mins)

11.15-11.55

Period 5 (40 mins)

11.55-12.30

Period 6 (35 mins)

12.30-1.25

Lunch and Extra Curricular Activities (55 mins)

1.25-2.05

Period 7 (40 mins)

2.05-2.40

Period 8 (35 mins)

2.40-2.50

Changeover (10 mins)

2.50-3.50

Extra Curricular Activities (60 mins)

3.50-3.55

Changeover (5 mins)

3.55-4.55

Extra Curricular Activities (60 mins)

Extra Curricular Activities (ECA’s) take place at various times throughout the day, varying from morning sessions starting at 6.30am to lunch time sessions and after school activities from 2.50pm-3.50pm and 3.55pm-4.55pm.  A termly listing of ECA’s can be found in 'Our Students' section of the website or via this link Clubs and Activities

 

Share this page:

Share