Tipy na udržanie duševného zdravia počas virtuálnej výučby-tipy-na-udranie-duevnho-zdravia-poas-virtulnej-vuby-Nord Anglia Education
WRITTEN BY
Nord Anglia
26 March, 2020

Tipy na udržanie duševného zdravia počas virtuálnej výučby

Tipy na udržanie duševného zdravia počas virtuálnej výučby-tipy-na-udranie-duevnho-zdravia-poas-virtulnej-vuby-Screenshot 20200330 at 120857
Tipy na udržanie duševného zdravia počas virtuálnej výučby Vážení rodičia, Vieme, že je to ťažký čas pre našu komunitu, karanténa a úzkosť okolo koronavírusu môže mať vplyv na vaše blaho. Ohnisko koronavírusu COVID-19 ovplyvnila ľudí rôznymi spôsobmi v medzinárodnom meradle. Je pochopiteľné, že v časoch, ako je tento, ľudia môžu mať pocit strachu, úzkosti a byť ohromený neustále sa meniacimi varovaniami a mediálnymi správami, pokiaľ ide o šírenie vírusu.

Vážení rodičia,

Vieme, že je to ťažký čas pre našu komunitu, karanténa a úzkosť okolo koronavírusu môže mať vplyv na vaše blaho. Ohnisko koronavírusu COVID-19 ovplyvnila ľudí rôznymi spôsobmi v medzinárodnom meradle. Je pochopiteľné, že v časoch, ako je tento, ľudia môžu mať pocit strachu, úzkosti a byť ohromený neustále sa meniacimi varovaniami a mediálnymi správami, pokiaľ ide o šírenie vírusu.

I keď je dôležité zostať informovaní, nasledujúce sú niektoré tipy a stratégie pre duševné zdravie a pohodu, aby sme sa mohli aj naďalej starať sami o seba a navzájom počas týchto ťažkých časov.

1. Uvedomte si, že úzkosť je úplne normálna

Úzkosť je normálna a zdravá funkcia, ktorá nás upozorní na hrozby a pomáha nám prijať opatrenia na ochranu seba.

Zatiaľ čo úzkosť okolo COVID-19 je úplne pochopiteľná, uistite sa, že používate spoľahlivé zdroje (stránky ako UNICEF a Svetová zdravotnícka organizácia) pre získavanie informácií, alebo skontrolovať všetky informácie, ktoré by sa mohli dostať cez menej spoľahlivé kanály.

2. Vytvorte si rozptýlenie

Keď sme v chronicky ťažkých podmienkach, je veľmi užitočné rozdeliť problém do dvoch kategórií: veci, ktoré môžem ovplyvniť, a veci, ktoré nemôžem ovplyvniť. Tu je veľa toho, čo spadá pod túto druhú kategóriu práve teraz, a to je v poriadku, ale jedna vec, ktorá nám pomáha vysporiadať sa s tým je vytvárať rozptýlenie pre seba.

Upratovanie a organizovanie nášho priestoru, sledovanie obľúbeného filmu alebo čítanie  románu pred spaním sú spôsoby, ako hľadať úľavu a nájsť rovnováhu vo všednosti dní.

3. Nájdite nové spôsoby, ako sa spojiť so svojimi priateľmi

Sociálne dištancovanie neznamená sociálnu izoláciu. Snažte sa zostať v kontakte s tými okolo vás po telefóne, poštou, alebo cez sociálne médiá. Dajte ľuďom vedieť, ako by ste chceli zostať v kontakte a vbudujte to do svojej rutiny. To je tiež dôležité z hľadiska vašej duševnej pohody a možno zistíte, že je užitočné hovoriť s nimi o tom, ako sa cítite.

4. Zamerajte sa na seba

Chceli ste sa naučiť niečo nové, začať novú knihu alebo tráviť čas cvičením hudobného nástroja? Teraz je čas na to. Zameranie na seba a nachádzanie spôsobov, ako používať svoj nový-nájdený čas je produktívny spôsob, ako sa starať o svoje duševné zdravie.

  • Prezrite si nápady cvičení, ktoré môžete urobiť doma
  • Trávte čas robením vecí, ktoré vás bavia – môže to byť čítanie, varenie, iné vnútorné koníčky alebo počúvanie rádia alebo sledovanie televíznych seriálov alebo filmov
  • Snažte sa jesť zdravé, dobre vyvážené jedlá, piť dostatok vody
  • Udržujte okná otvorené pre prísun čerstvého vzduchu, získajte dostatok slnečného svetla, ak je to možné, alebo choďte von do záhrady

5. Vytvorte si bezpečné fyzické a emocionálne prostredie tým, že si zacvičíte: Istota, rutina a regulácia.

Po prvé, dospelí by mali uistiť deti o ich bezpečnosti a bezpečnosti blízkych, a povedať im, že je to práca dospelých, aby zabezpečili ich bezpečnosť.

Po druhé, dospelí by mali udržiavať rutinu, aby poskytovali deťom pocit bezpečia a predvídateľnosti (pravidelné spanie a jedlo, denný rozvrh pre učenie a hranie).

A po tretie, dospelí by mali podporovať vývoj regulácie detí. Keď sú deti v strese, ich telá reagujú aktivovaním ich systémov stresovej odozvy. Aby sme im pomohli zvládnuť tieto reakcie, je dôležité potvrdiť ich pocity a povzbudzovať ich, aby sa zapojili do aktivít, ktoré im pomáhajú zabezpečiť samoreguláciu, ako je cvičenie, hlboké dýchanie, všímavosť alebo meditácia.

Blaho detí závisí od pohody ich rodičov. Opatrovatelia sa musia postarať o seba, aby mali vnútorné zdroje na starostlivosť o druhých. Za týmto účelom sa dospelí môžu o seba starať tým, že zostanú v spojení so sociálnou starostlivosťou, majú dostatok odpočinku a čas na regeneračné aktivity (napr. cvičenie, meditácia, čítanie, outdoorové aktivity, modlitba). Vyhľadať pomoc od poskytovateľa duševného zdravia je tiež dôležité, keď dospelí bojujú s veľmi vysokou úrovňou stresu a ďalšími problémami duševného zdravia.

Je normálne cítiť sa smutný, vystresovaný, zmätený, vystrašený a nahnevaný. Hovoriť s ľuďmi, ktorým dôverujete, môže pomôcť. Nezabudnite, že starať sa o svoje emocionálne zdravie a pohodu počas tejto doby je  veľmi  dôležité!